Şüphesiz ki iyi bir analist olabilmek için eleştirel düşünme gerekir. Eleştirel düşünce yetisi beceriler ve deneyimler ile birlikte barındıran kişiler iyi bir analist olabilirler. Bütün analistler birbirine benzemez, iyi bir analist bulmak için belirli kriterlere sahip uzmanlar tercih edilmelidir.
İyi bir analist nasıl bulunur?
Size herhangi bir konuda detaylı bilgi, analist yada herhangi bir konuda analiz mi gerek? Bu soruların cevaplarını arıyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
Richard McElreath tarafından kaleme alınan “Statistical Rethinking” adlı kitapta bahsedilen gözlemlemelere göre: “……..istatistikçiler genelde, en basit problemi nasıl analiz edeceği konusunda bile tam olarak aynı fikirde değillerdir. İstatistiksel çıkarımın matematiği kullanması, bir analiz yapmak için yalnızca bir makul veya yararlı yol olduğu anlamına gelmez, mühendislik de matematiği kullanıyor fakat bir köprü kurmanın birçok yolu vardır” alıntısı ile anlatılmak istenen; “konu her ne olursa olsun iyi bir analiste ihtiyaç duyulmaktadır” gerçeğini özetlemektedir.
İyi bir analist konuya ilişkin nerde, ne zaman, nasıl, niçin sorularını neden sorduğu konusunda bilinçlidir ve uygun zaman ve amaç için topladığı parçaları birleştirerek genel tabloya da hâkim olabilmelidir.
Analistlerde de hangi beceriler olmalıdır?
Analistlerin kendi alanlarının dışında kendi alanlarında kullanılmayan fikir ve teknikler için başka alanlara da fikir sahibi olmaları gerekmektedir.
İyi bir analistin sahip olması gereken özellikleri aşağıdaki maddeler ile özetleyebiliriz:
- İyi bir analist öncelikle eleştirel düşünce yapısına vâkıf olmalıdır,
- Soruların cevaplarının nasıl bulunabildiğini bilmelidir, organizasyon durumlarına göre doğru kişiler ile çalışmayı tercih edebilmelidir,
- İyi iş analistleri genelde çözüme ulaşmak için zorlu durumlarda çalışabilmelidir.
- Gerçekleştirilen analiz türüne uygun araçları belirleyebilmeli, görsel sonuç, model ve tasarımlar ortaya koyabilmelidir.
- Uzmanlık alanı ile ilgili deneyim sahibi olmalı, işletmelerde müşterilerin yada bir projede paydaşların beklentilerini karşılamak için görev yapmamalıdır.
- Güçlü bir iletişim yeteneği olmalı, ayrıntılara girmeli fakat bunu 100 veya daha fazla sayfada yer alan bilgilere, dokümana dayandırarak ortaya koymamalıdır.
- İş çözümlemek için rüşvet vermek konusunda bulunmamalı, iş arkadaşlık ve dostluk sınırlarını çevreleyen bir ortam oluşturabilmelidir.
- Merak uyandıran karmaşık konuları çözümleyerek aşırı basitleştirmeden kaçınmalıdır,
- Gizliliğe önem vermeli, aktif teknikler kullanarak çözüm önerileri sunabilmelidir.
- Belirsiz konuları çözümlerken tolerans ve hoş görü sahibi olabilmelidir,
- Hayal gücü geniş ve yaratıcı, akla mantığa uygun fikirlere sahip olabilmelidir,
- Mutlaka doğru olduğu varsayılan teoriler konusunda ihtiyatlı davranabilmelidir,
- Karmaşık konuları ve belirsizlikleri her türlü koşullar ile çok yönlü ele alabilmelidir,
- Açık fikirli olmalı, ayrıntılara dikkat edebilmeli, risk alabilmelidir, aynı zamanda güven teşkil etmelidir.
- İyi bir analizin sayılar ve analitik yöntemlerden oluşmadığının bilincinde olmalıdır.
- En iyi ayarlara sahip makine yada yazılımın sonucu oluşturulan analiz verilerine göre doğru cevap veremeyeceğini düşünebilmeli, analiz metotları ve kullanılan teknolojiler ile oluşturulan değerlere körü körüne inanmamalıdır,
Üyelerimiz arasında yer alan analistler ile sizleri tanıştırmaktan memnun oluruz.
Bu konuda talep ve görüşlerinizi bizimle yorum yaparak paylaşabilir veya info@analizgerek.com adresine bildirimde bulunabilirsiniz.